Loppemarked i Bellahøjhallen 21. april 2018.

Sidste år havde vi knap 500 besøgende, hvilket er virkeligt flot, men vi satser på at komme over de 500 næste år. Det kan vi alle hjælpe til med. Tænk hvis alle medlemmer, med det netværk man har, kunne lokke bare nogle få ekstra med, ville det rykke gevaldigt. Selvfølgelig kan det være svært at få folk til at krydse landet, for et arrangement, der kun strækker sig over en dag. Men,,, alle stadeholdere vil yde hjælp til selvhjælp, om man forsøgte at lokke så mange lystfiskerkammerater, fiskeklubmedlemmer, arbejdskammerater der fisker etc med til loppemarkedet. Jo flere besøgende, jo flere potentionelle købere. Med ca 40-50 stadeholdere, vil bare 3-4 ekstra besøgende per mand, ligeledes rykke mærkbart ved besøgsantallet.

Et gratis bord pr. medlem!

Ja den er god nok. Som i år får alle medlemmer kvit og frit få det første bord gratis. Vores håb var i år at det betød flere bookede borde, og i den ånd fortsætter vi med ideen.

Da tiltaget er for at få så mange med som muligt, kan man naturligvis ikke overdrage sit gratis bord til et andet medlem. Man kan selvfølgelig stadig booke så mange borde som man lyster, og stadig til den samme pris som sidste år. Eneste forskel er, at det første bord er gratis.

Da vi ligesom alle de andre år, ønsker så mange stadeholderer som muligt, er ikke medlemmer naturligvis lige så velkomne som medlemmer. Eneste forskel er bare at ikke medlemmer skal betale for bord nummer et. Skulle man få lyst til at være medlem i DGK, kan man naturligvis melde  sig ind, samtidigt med at man booker bord/borde. Så får man selvfølgelig det første bord gratis. Medlemskab koster kun 250 kroner for et helt år.

Bordene er alle 1,80 meter og koster den fyrstelige sum af 200 kroner pr. stk. , og book som sagt bare løs, vi løber ikke tør!

Så vil man have en stand på loppemarkedet, så kontakt vores kasserer Peter Jacobsen på 26 57 48 53 eller på mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. , så kan du/i booke et bord eller flere.

Husk lige ved bookning at giv besked om du/i ønsker en eller to stole, at hvile ud på under travlheden.

Entreen kommer til at koste 25 kroner for voksne, hvorimod vores unge besøgende på 17 år og derunder kommer gratis ind. Medlemmer får vanen tro, en gratis entrebillet. Denne bliver vedlagt i aprilnummeret af Loppefiskeren.

Stedet er Bellahøjhallen (indgangen til det gamle Bellahøjbad), Bellahøjvej 1, 2700 Brønshøj. Der er gratis parkering langs Bellahøjvej, og ligeledes gratis parkering på den store parkeringsplads lige ved siden af, og bagved, hallerne. Selve loppemarkedet vil være åbent for besøgende fra kl. 10.00 – 16.00.

Udstillere vil få adgang allerede fra kl. 8.00. der vil være mulighed for at læsse grejet af  under 5 meter fra dørene til hallen, så det kun skal bæres ganske kort.

Et lille opråb! Hjælp vores skønne klub, med at gøre opmærksom på loppemarkedet , og spred gerne budskabet. Vi får trykt plakater, så kender du et sted der kan hænge en sådan, og reklamerer for arrangementet, så mail eller ring til undertegnede, og jeg vil sende en plakat eller flere. Det kunne være en fiskeklub, et bibliotek eller lignende. Ellers spred budskabet fra mund til mund, på Facebook og hvor i ellers kan komme i tanke om.

 Der vil være mulighed for at købe sodavand, vand, kaffe, te, kage, snacks og sandwich på stedet. Men man er også velkommen, til at medbringe egen forplejning.

Vi har allerede i skrivende stund fået tilsavn fra flere medlemmer, der vil give en hånd under træffet. Vi kan dog sagtens bruge et par stykker mere, til at sidde en time eller to ved døren. Så giv mig lige besked, hvis du har tid og lyst, til at give et nap med.

Ønskes der mere information, så kontakt gerne undertegnede på 20 43 91 43 eller Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Mvh. og vel mødt

Carsten Faber

Træf og auktion 10. og 11. marts 2018

Så er det igen tid til en hyggelig weekend i Korsør, hvor vi fra udvalget her i øst håber meget på et stort fremmøde, da vi helt sikkert gør alt hvad der står i vores magt, for at markedsføre disse dage.

Stedet:
Storebælt Camping- og Feriecenter, Storebæltsvej 85, 4220 Korsør tlf. +45 58 38 38 05

Mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. / hjemmeside: www.storebaeltferiecenter.dk

Centret har 10 luksushytter, som kan bestilles alene af os indtil 15. februar. Dette gøres ved at man ved bestillingen oplyser, at man er deltager i DGK’s arrangement. I øvrigt er det efter princippet "først til mølle!"

 

LØRDAG den 11. marts 2018
Det kendte store træf – køb/salg/bytte, hvor kan bestilles bord på mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. DGK kasserer Peter Jacobsen eller pr. tlf. +45 26 57 48 53.

Borde er 180 cm og koster kr. 100 pr stk. – medbringer man eget bord er det også for disse kr. 100 pr. stk.

Der kan stilles op lørdag fra kl. 8 med mulighed for "tyvstart" for de fremlæg-gere, der kommer til Korsør allerede fredag aften.

Dørene åbnes for publikum kl. 10 og der sluttes kl. 15. Der opkræves denne gang ingen entre ved indgangen.

Dansk Grejsamler Klub afholder generalforsamlingen kl. 16.30.

Kl. 18 er der fællesspisning

Der kommer flere detaljer om træffet i næste Loppefisker, hvor der også ind-kaldes officielt til generalforsamling.

 

Auktion søndag den 12. marts 2018

Auktionsformen er den velkendte, når Dansk Grejsamler Klub holder auktion søndag 11. marts 2018 på Storebælt Camping- og Feriecenter i Korsør.

Hvert medlem kan fremlægge indtil 25 lots. Man må gerne tilmelde flere, men kommer der et overvældende antal tilmeldinger, forbeholder auktions-udvalget sig ret til at beskære i listerne. Det vil ske bagfra, hvorfor det altså er en god idé at prioritere sin liste, så de ting, man helst vil af med, står øverst.

Hvert enkelt nummer skal beskrives så præcist, at en køber pr. forhåndsbud ikke føler sig snydt, når han modtager et købt lot med posten.

Tilmelding er bindende. Tilstræb at det enkelte lot kan opnå en mindstepris på 200 kroner. Auktionens startbud er 80 kroner. Fremlægger betaler 20 kro-ner for hvert lot uanset om det sælges eller ej. Køber betaler intet salær.

Tilmelding til auktionen skal ske senest 29. februar 2016 på mail til Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Teksten sendes som vedhæftet fil, men samtidig med teksten lagt ind i mai-lens tekstfelt. Husk navn, medlemsnummer, adresse og telefonnummer på selve listen. Lad være med at nummerere de enkelte lots og lad være med at bruge indrykninger, dobbelt linjeafstand, kursiv og andre gimmicks.

Når man har afleveret listen med sine lots, vil den hurtigt dukke op på hjem-mesiden. Her tildeles hvert enkelt lot et nummer. Når man ser nummeret på sine lots, kan man tage billeder af sine lots og sende dem til webmaster på Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.. Billederne vil komme på hjemmesiden. Det er vigtigt, at hvert enkelt billede får det nummer, det pågældende lot har på hjemmesiden. Skriv kun nummeret, altså ikke "nr. 14," men "14."

Der udsendes ikke et trykt katalog. Auktionskataloget er det, der ligger på hjemmesiden.

I næste nummer af Loppefiskeren kommer der mere om træffet i Korsør.

Allerede nu kan vi dog oplyse, at forhåndsbud sendes til Flemming Petersen senest 6.marts.2017 på 40536114 eller Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

   Foto: Tonny Hansen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BOCA og CAMO hjul

 

ved Kurt Fisker Jensen

 

BOCA og CAMO centerpinhjul er produceret fra 1936 til 1976 i over 50 forskellige modeller. Med undtagelse af perioden fra 1961 til 1976 er fabrikanten den samme: Carl Andersen (1889 – 1961), Bjerringbro, men værktøjer og fremstillingsmåde er den samme i hele perioden.

 

I årene fra 1936 til 1945 var der intet navn på hjulene. Det var en hobby produktion med baggrund i Carl Andersens maskinmesteruddannelse og blev efter kort tid til en egentlig produktion på privatadressen i Bjerringbro. I 1940 solgte en forretning i Aarhus (Rytter Sport) ca. 500 af Carl Andersens hjul om året.

 

Fra 1945 til 1952 hedder alle hjul BOCA, idet Carl Andersen indledte et samarbejde med grosserer Bengt Oluf Bengtsen i Kongsvang/Aarhus. Forbogstaverne i de to partners navne, Bengt Oluf og Carl Andersen, er baggrunden for egennavnet ”BOCA”.

 

I 1952 skilles fabrikant og grosserer og Carl Andersen forsætter produktionen under nyt navn: CAMO – der er en forkortelse af Carl Andersen, MOsebo. Sidstnævnte var navnet på hans hus i Bjerringbro.

 

 Carl Andersen ved skrivebordet med et udvalg af hjul.

 Efter kalenderne på bordet 1951 – 1952.

 

Den 1. maj 1961 ændres CAMO, der hidtil har været Carl Andersens private firma, til et aktieselskab A/S CAMO SPORT med den mangeårige medarbejder Aage Pedersen som direktør. Carl Andersen dør kort efter og Aage Pedersen fortsætter produktionen af CAMO hjulene og udvikler også det sjældne fastspolehjul ”CAMO Gudenå Light Cast”.

 

I 1967 opgiver Aage Pedersen firmaet på grund af lave salgstal og sælger maskiner, viden, værktøjer m.v. til M. Hedegaard i Rødkærsbro, der fortsætter produktionen til 1976.

 

I et 70 års fødselsdagsinterview i Aarhuus Stiftstidende i 1959 fortæller Carl Andersen, at han de seneste år sammen med 4 ansatte har produceret næsten 20.000 hjul i 51 modeller om året. Langt de fleste hjul er solgt på hjemmemarkedet, men en lille del er eksporteret til Finland. Ved bare 15.000 producerede hjul pr. år fra 1952 til 1959 bliver det til over 120.000 CAMO centerpinhjul. Dertil kommer alle hjul fra perioden 1936 til 1945 og alle BOCA hjul fra 1945 til 1952. En kolossal mængde hjul, hvoraf mange stadig ligger rundt omkring.

 

Dertil kommer, at alle forhandlere siden 1955, jf. prislisten fra CAMO, ”Ved større Ordre faas på Bestilling alle Farver i Eloxering”, der efter tekstens placering sidst på listen gælder alle de nævnte spinne- saltvands- og fluehjul. I en periode kunne alle modeller tillige fås leveret med ”letvægtstromle”.

 

Alle BOCAs fastspolehjul – BOCA PREMIER, BOCA SUPER, BOCA LUKSUS og hjulfoden BOCA ROCKET (samt blinkene KYSTENS PERLE og ØRRED SKEEN og BOCA pirke (Bergman modeller med præget navn: BOCA)), er produceret i Aarhus af maskinfabrikant Laurits Hansen.

 

Det er kun stemplet (eller manglende stempel) på de enkelte hjul, der viser om hjulet er et BOCA eller CAMO hjul. Tidligere har man antaget, at hvis hullerne i spolen er størst i yderkanten, er hjulet et BOCA og omvendt. Det gælder ikke, når man sammenligner alle annoncer og hjul.

 

Alle hjul er fabrikeret samme sted (i Bjerringbro), i samme størrelser og med de samme skruer og gevind. Alle grossister og grejforhandlere havde reservedele til små penge, ligesom der findes blandede hjul fordi alle dele passede til hinanden. Desuden er der på nogle hjul nittet (eller skruet) en firkantet linefører på bagpladen.

 

Der er, som det det fremgår, produceret et utal tusinder BOCA og CAMO hjul fra 1936 til 1976. Det er ikke muligt at lave en blot nogenlunde komplet liste over enkeltmodeller og varianter, knarre knopper, fingerbremser, fingergreb, hjulfødder, farverne ”blanke”, rød- grøn- og blå eloxerede samt sort lakerede, diverse stempler og spoler m.v. Derfor vises i det følgende kun eksempler på prislister og et udvalg af forskellige modeller, annoncer, æsker og mærkater til at klæbe på papæsker.

 

                                           

 

 

 

 

 Annonce fra Carl Andersen, Sportsfiskeren, 1944

 

 

 

90 mm hjul med bagplade og knarre uden stempel fra den tidlige produktion.

 

100 mm ”kastehjul”

 

 

 

 

 

 

 

 

 2 stk. BOCA ørredhjul 80 mm med æsker. Et med og et uden bagplade

 

 

2 stk. hjul som annoncens illustration – 112 mm Kings Fishings Reel – her i blank og rød eloxeret udgave.

 

BOCA’s trottinghjul er et særligt kapitel i BOCA/CAMO produktionen. Det engelske ord   ”trot”, der betyder ”at trave eller lunte af sted”, er en særligt mede-teknik beregnet for vandløb med moderat strømhastighed med et flod og agn afpasset efter vanddybden, så agnen ”hopper” hen over bunden og trækker line af hjulet.

 

 

 

Her et 90 mm blank og et 100 mm grøn eloxeret trotting hjul. Bemærk den smalle spole -  kun ca. 18 mm - og ingen fingerbremse. Disse hjul er stemplet: ”BOCA Special”.

 

 

 

Et lille udvalg af andre BOCA centerpin hjul. Fra venstre: et 90 mm kastehjul mrk. ”letvægt” med lige fingergreb, et tilsvarende 90 mm flot blå eloxeret kastehjul med koniske fingergreb samt et 80 mm kastehjul uden knarre med lige fingergreb og med ophøjet hjulfod til akslen.

 

 

 BOCA 100 mm med original æske

 

BOCA ROCKET (eller BOCA RAKET, som det er stavet i enkelte annoncer) er en Laurits Hansen opfindelse. Laurits Hansen var maskinfabrikant i Sjællandsgade, senere Grønnegade, Aarhus. Han fabrikerede ”tyreringe” (til at montere i tyre’s næsebor) til grosserer Bengt Oluf Bengtsen. Laurits Hansen var også lystfisker og da han havde set de ”nye” moderne fastspolehjul, fandt han ud af at lave en særlig hjulfod med en dreje funktion, så almindelige centerpinhjul kunne drejes og låses i 90 graders vinkel og derved virke på samme måde som et fastspolehjul med spolen på tværs af fiskestangens længde retning.

 

BOCA ROCKET blev fremstillet i 2 versioner. Den ene til brug for allerede producerede hjul. Den anden til nye hjul med opstander til centerpin akslen. Laurits Hansen har oplyst, at han anslår produktionen til ca. 750 stk. for begge modeller.

 

 BOCA ROCKET hjul

 Bemærk stempel og patentanmeldelse

 

 

 

 BOCA ROCKET i ”løs vægt” alle kunne købe

 som supplement til eget hjul.

 

 

 

BOCA bliver til CAMO

 

Annonce Sportsfiskeren, 1952 – BOCA bliver til CAMO.

 

  

 Foto af originale æske og hjul – CAMO nr. 12 

To forskellige CAMO hjul – et sort spinnehjul og et rødt (eloxeret) fluehjul. Sidstnævnte er CAMO nr. 44, Kings Master, med ophøjet kant på (flue) spolen.