Hej Heinz.

Jeg er den lykkelige ejer af en splitcanestang fiskestang, som jeg har arvet fra min fader. Stangen er 10 fod, 2 delt og i rimelig stand. På stangen står:

Norden Mørrum Special 2583-4-48.

Jeg ville sætte stor pris på, om du kan lidt historie om netop denne stang, samt oplyse om stangen er interessant i samler øjne.

På forhånd tak.

Mvh. L.F.

Hej L.F.

Jamen, vi kan da prøve at hæfte lidt historie på din stang, som er produceret af Fiskestangsfabrikken NORDEN i Viby J. ved Aarhus. Firmaet blev som så mange andre til i årene efter krigen, hvor importforbud og valutarestriktioner gjorde det vanskeligt at hjemkøbe udenlandske varer, især noget måske knap så vigtigt for samfundet som fiskegrej. Det gav plads til driftige mennesker, som startede grejfabrikation op her i landet.

Jesper Kristensen startede i 1947 sammen med Henry Max og Sv. Thærøe fabrikken, og i starten bruger man håndkraft, senere udvikles fræsemaskiner til høvling af splitcanestængernes splitter, lige som man selv lavede ringe og ferruler i eget værksted. Fabrikken lavede en lang række populære stænger, hvoraf din 10’ spindestang Mørrum Spec. var i ’familie’ med Mørrum Coast og Mørrum på hhv. 9½ og 9 fod. Men også fluestængerne var flere – og der er landet mange laks med de lange 2 hånds fluestænger med navne som Grønbæk, Skarrild 1 og Skarrild 2 samt Resen – alle opkaldt efter kendte gode fiskepladser ved vore dengang meget produktive lakseåer, som Skjernå.

Vi ved ikke nøjagtigt hvornår produktionen stopper, men fabrikken flytter i 1960 til Aabyhøj, men ingen tvivl om, at man allerede da er trængt af den stigende import af glasfiberstænger ikke mindst fra Asien, og det er netop disse meget billige grejer, der tager livet af de fleste af de danske grejfabrikanter i disse år.

Din stang er utvivlsomt fra april 1948 (xxx-4-48) og altså relativt tidlig fra Norden – den virker nok lidt stiv i forhold til moderne stænger, men lur mig om ikke den stadig er god for en fisk eller to, hvis man behandler den rigtigt. Værdi har den ikke meget af – der er tale om nogle få hundredkronesedler hvis den er pæn og intakt, men da det er et arvestykke, var det måske værd at hænge den på væggen – om ikke i stuen, så i hobbyrummet - sammen med et aldersvarende hjul?

MVH. Heinz