Hej Heinz.

Jeg håber I kan hjælpe mig lidt her. Jeg har en ven, som har fået en gammel splitcane, som har været hans farfars og d.v.s.  at den er ret gammel, måske op til 70 år - det er et gæt fra hans side.  Problemet er, at der ikke rigtig står noget på den.

Kun PARTNER SPECIAL og 9”  og så er to tal nede ved håndtaget, som er 559 og 902. Håber I kan hjælpe med en historik på den og hvor den kommer fra. Og evt. værdi, da han måske gerne vil sælge den.

Og så har jeg selv en HARDY 2-håndsstang, som hedder The ”Wye” ... ”talakona” hegd trade mark  ... og på endedubben står der H 22456. Og der er to forskellige stangspidser og er i super god stand. Kan I måske hjælpe mig med historikken på den ... og evt. værdi?

Men den hænger nu fint, hvor den er!

Mvh. F.

Hej F.

Tak for din mail, som giver mig mulighed for at fortælle lidt om en af de lidet kendte og sjældent omtalte stangfabrikker her i landet,

Din vens stang er en PARTNER 902, en oplysning der giver nøjagtig mulighed for at bekræfte, at der er tale om en 9’ spindestang i flammehærdet splitcane (ofte lidt mørke i canen) med et håndtag på 70 cm., som var beregnet til en kastevægt på 20-35 gram.

Fabrikken hed HØHA og lå i Golfparken 167 i Aalborg. Det er ikke mange oplysninger, vi kender om fabrikken, og den var længe lidt af et mysterium. Men den tidligere indehaver af fiskestangsfabrikken Bendforce i Nørre Sundby, Knud Nygaard fortæller, at man i slutningen af 1950’rne – gerne ville sælge stænger udenom de store grossister, man følte sig bundet til – først og fremmest Julius Guldmann i Korsør (Jaguar – stænger), Petersen-Bach i Aalborg, Simonsen & Nielsen (SINI) m.fl. Man oprettede derfor et ’skuffeselskab’ i navnet HØHA (som en af Nygaards medarbejdere Erik gh HAnsen lagde navn til) og her solgte man et sortiment, der lignede Bendforce’s egen serie i navnet PARTNER. Vi ser meget sjældent disse HØHA stænger, og formoder derfor ikke at salget blev særlig stort. En værdi vil være et par hundredkrone-sedler, hvis den er nogenlunde pæn, men om sjældenheden kunne løfte prisen lidt kunne tænkes?

Mere nemt er din Hardy ”The WYE”  – en stang der findes rigtigt mange af, da den var ganske populær til det normale nordiske fiskeri. H-nummeret fortæller den er fra  1959 og den har således sine godt 50 år på bagen. Den blev lavet i 10½, 11, 12½ og 13½ fod, visse længder i 3-delt – og kunne købes med både 1 og 2 spidser, ligesom den oprindeligt blev lavet i både Greenheart og Splitcane (Palakona). Med introduktionen ved 1. verdenskrigs udbrud i 1914 – og en fantastisk ”levetid” helt frem til 1978, hvor produktionen blev indstillet – får man indtrykket af disse herlige stænger store popularitet. Også i dag bruges de – bl.a. er de populære hos harlingfiskerne i Namsen. Vi ser dem ganske tit på vore auktioner – og prisen har ligget stabilt på ca 2000 kr. i de senere år. Priserne er naturligvis altid afhængig af standen – og da købers og sælgers definition ind imellem er forskellig – kan også prisen gå lidt op og ned. Men forudsætningen er en nydelig – ikke udfisket (skæv/vredet) – uden fornyede bevikinger og øjer og andre udbedringer, ligesom det forventes at den originale pose er tilstede.

Håber det kaster lidt lys over sagerne.

MVH. Heinz