Hej Heinz

Hej. Jeg har fået dette hjul af en kollega, som har arvet det efter sin far. Jeg har selv som barn haft et af disse lukkede hjul fra ABU, jeg synes bare ikke dette hjul ligner helt. Det har imidlertid vækket min interesse, for at finde ud af hvad er det for et hjul? Mærke, årgang og måske en værdi? Mvh F

 

 

 

Hej F

Tak for din mail.

Der fandtes i efterkrigsårene 4-5 fabrikker i Sverige som producerede fiskegrej. Naturligvis AB Urfabriken (ABU) og den anden store var ARJON i Malung – men også VICTORY – som blev produceret af Alvesta Finnmekaniska AB – som blev startet i 1948. Man startede med at producere fiskehjul med navnet NORDIC. Grundet en kapitaltung opstart – blev Malmö firmaet Förenede Bil partner, og de fik senere flyttet produktionen til Malmø – for bedre at kunne styr på sin investering.

I forbindelse med flytningen - tog man navnet VICTORY – og begyndte at lave en række hjul i meget høj kvalitet og man havde et mål at blive større end ABU – og man udgave i den forbindelse et omfattende katalog i stil med ABU’s Nasp & Nyt, som kom hvert år. VICTORY blev en succes – og ABU forsøgte på et tidspunkt at indlede et samarbejde – dog uden held. Firmaet fik i stedet udenlandske samarbejdspartner det store HEDDON i USA – og starten af 1960’rne blev Victory’s Heritage multiplikatorhjul solgt i store mængder under navnet Heddon.

VICTORY fik med tiden økonomiske problemer – godt hjulpet af partneren Förenede Bil konstant trak penge ud af Victory – som til sidst måtte lukke.

Dit hjul er som det ses på dit foto et Victory 1000 – det ene af de to modeller lukkede fastspolehjul, som Victory lavede i denne serie. Dem kunne man finde i Victory’s katalog mellem 1958 og 1962 og de var en stor succes. Man mener at vide, at model 800 er det lukkede fastspolehjul der er solgt flest af i Sverige.

Så vi kan altså snævre dit hjul til de nævnte 4 år 1958-1962 – og sjældent er det næppe, og vil på en auktion måske indbringe 100-200 kr. på en god dag.

Håber det hjalp dig lidt på vej

Med venlig hilsen

Heinz Gerhard

Danske Grejsamler Klub