Hej Heinz.

Jeg skriver til dig, fordi jeg har en splitcanestang, som jeg har lidt problemer med at finde information på.

Jeg har spurgt i forskellige grejbutikker, men der er ikke nogen der kan give en egentlig historie på mærket. Så jeg håber du kan hjælpe mig lidt på vej. 

Det er en Scottie "Featherweight" 8,5 fod i #6..

Den er købt i Ækvator Sport i Odense for knap 25 år siden. Jeg mener at den er ca. 30- 35 år.

Jeg håber du kan hjælpe mig lidt i min søgen?!

Hvis du skal bruge et par billeder, skal du endelig sige til. Så kan jeg maile dem til dig.

Venlig hilsen

Ruben.  

 

Hej Ruben.
Tak for din mail. Jeg har set din stang på nettet (annonceret til salg) et par gange - men her er lidt om din Scottie - som har navn efter den lille vævre Scotsterrier - som var varemærke for Sharpe's of Aberdeen i Skotland.
Firmaet blev grundlagt af John Sheppard Sharpe i 1920 - og etablerede sig i John Street i Aberdeen på Skotlands østkyst. John var en kløgtig fætter, der udviklede en måde at impregnere splitcane, der jo i sin normale form er rimelig følsom overfor fugt og temperaturforskelle - som let kan ødelægge en fin splitcanestang. I starten af 1930'erne begyndte han at lave sine Impregnatet Rods - hvor den færdiglimede stang lægges i et vakuumkammer - og når der er opnået et vist vakuum - sprøjtes noget "resin" ind i kammeret - som så trænger ind i alle mikroskopiske sprækker og hulrum - hvorved stangen får en behandling, så den stort set er "vand og fugttæt" - og dermed ikke behøver at behandles nær så nænsomt som skrevet ovenfor.
Denne impregneringsmetode er der lidt tvivl om hvem har "opfundet" da også Orvis i USA brugte metoden - i starten til at lave skistave (som blev lavet i bambus) til den amerikanske hær, men et faktum er at metoden er noget nær genial til at få et naturmateriale som bambus (som splitcane jo reelt er - omend det er en særlig kinesisk tonkin bambus der bruges) til at være noget nær vandtæt - og samtidig beholde sine flexible egenskaber. Men både Sharpe og Orvis producerede i mange mange år - som de eneste - impregnerede splitcanestænger - om de delte erfaringer og havde et vist samarbejde - er der visse ting der tyder på. Især Orvis stænger er kommet i pris - om Sharpes får samme optur kan man gætte om, men der er ikke noget der umiddelbart tyder på det. Sharpes har - som så mange andre fine fabrikater af splitcane - ligget lidt i skyggen af Hardy, som jo ansås (anses) for at være State-of-the-Art hvilket sikkert er noget sludder - de var måske blot dygtigere til at markedsføre sig?
Sharpe arbejdede videre med sine impregnerede stænger - og bl.a. blev den brugt til at "konservere" det træ-skellet som flere af 2. verdenskrigs fly var bygget over (for at opnå lethed og dermed fart) og som jo uden behandling havde en begrænset levetid (fugt, rod, insekter (i visse lande) og andet tosseri der nedbryder træ). Bl.a. var Spitfire'ens træskellet impregneret af Sharpe.
Efter krigen kommer Harold Sharpe ind i firmaet - og han videreudvikler stængerne - og bl.a. der kommer der visse specielle modeller frem, som idag er klassikere. Jeg husker ikke dem alle - men "Scottie 88" (8 fod og 8 tommer = 265 cm. samlet længde) en herlig fluestang. Ud over de traditionelle flue- og spinnestænger - lavede Sharpes nogle super lækre "spliced" fluestænger - hvor man i stedet for traditionelle ferruler (metalsamlinger) afskar stængerne dele skråt - således at 2 skrå sider blev sat sammen - og beviklet med en snor (eller som de der bruger dem i dag med stor fornøjelse - med tape ala en smal gaffatape). Disse stænger har en helt særlig aktion, og man siger de arbejder helt ned i håndtaget (der er ingen forhindringer ned gennem stangen - som afbryder materialets bevægelse). Disse stænger især i 12½ - 13½ fod er i dag meget søgte stænger for bl.a. havørredfiskerne i f.eks. Emå i Sverige - kendt for sine store havørreder. Men ikke så få bruges også i Karup Å - af stang-tosser, der elsker den helt særlige aktion, som disse stænger har.
Sharpes of Aberdeen eksisterer faktisk i dag - men er som så mange andre kun en skygge af sig selv - så efter de engang i 1970 gik helt rundt på ryggen rent økonomisk - ved nogle fejlslagne projekter har firmaet ikke længere rettighederne til Scottie varemærket og fabrikationen af disse stænger. De besiddes af et firma i Syd-England. Sharpes blev forhandlet her i DK - bl.a. af Ækvator Sport - så det passer fint - og det gør tiden også.
Laaaang historie - som du sikkert kan finde mere om på nettet.
Men hvorfor vil du egentlig sælge stangen - fisk med den - det er en fin brugbar stang?

MVH. Heinz