Hejsa med dig ...

Så lige din adresse på nettet og at du skulle være expert i gl./ældre fiskegrej - og jeg var jo lige i gemmeren - og fandt et par fluestænger - som jeg faktisk selv har fisket med og fanget masser af fisk med ... men for en hel del år siden - har "arvet" begge stænger - måske du kan fortælle lidt mere om dem …

1. Splitcane stang: The Löga rod/made in Denmark/"Silver fly deluxe"/9".

2. Formodentlig glasfiber: Rønn Tjell (eller Fjell)/Nr.1/1965.

Kan du fortælle lidt om dem med disse oplysninger - ved ikke om de er noget værd - ja, selvfølgelig for mig - men vil da godt vide, om de er formuer værd ...

Håber du svarer mig...

Venlig hilsen

S. (Ivrig lystfisker).  

Hej S.

Tak for din mail.

Lad os starte med det sidste - nej, de er ikke en formue værd - kunne ellers have været hyggeligt ikke - kvit arbejdet og så på fisketur!

Nå, men fakta er - at Fiskestangsfabrikken LØGA lå i Olfert Fischers Gade 6 i Aalborg - startede med at producere stænger i 1957 og eksisterede til midt i 1980'rne. Løga leverede sine stænger til en række grossister, ikke mindst til Steen Yde i Randers, men også i mindre grad til Petersen-Bach i Aalborg, som var de store grossister i disse år. Kun ganske få stænger blev solgt under eget navn, og mange af disse blev solgt af Aalborg Sportsmagasin. I 1977 flyttes til større lokaler på Hadsundvej i Aalborg. 

Stifteren Kaj Willy Jensen var en fingersnild herre, og han lavede de fleste af maskinerne selv og fremstillede det nødvendige værktøj. Han havde i øvrigt en fortid på en anden kendt stangfabrik - nemlig CIMBRIC i Nørresundby - som startede i krigsårene. Men Kaj Jensen ville selv og startede under eget navn i 1957.

Hvornår din stang er lavet kan vi kun gætte på, men nok i 60'rne - medens splitcane stadig var populært.  

Navnet LØGA kan jo lyde eksotisk, men var simpelthen et munter ordspil lavet af forbogstaverne i Laks, Ørred, Gedde og Aborre!

Den anden stang er ukendt for mig, men måden Fjell er stavet på, kunne tyde på noget norsk - men jeg er helt blank.

Ældre splitcanestænger er ikke i høj kurs - med mindre der er tale om korte fluestænger af et par af de bedre fabrikater - såsom Hardy, Orvis o.s.v. - Så på en auktion ville du nok være heldig hvis du fik et par hundredkronesedler for Løga-stangen - og om noget en hundredkrone for den anden - og det kræver faktisk at de begge er pæne og uden skader m.v.

Så ud og fiske videre med dem - de kan overleve både dig og mig, hvis du behandler dem fornuftigt.

Skulle Du ville vide mere om danske stangfabrikker gennem tiden - har Dansk Grejsamler Klub lavet et lille fint hæfte, som jeg tror stadig kan købes hos klubbens arkivar.

God fornøjelse

Med venlig hilsen

Heinz Gerhard