Mærk de mere eller mindre historiske vingesus, når DGK'erne kaster snøren ud til hygge, røverhistorier og måske endda en fisk eller to! Det er alle tiders mulighed for at få blæst støvet af de gamle stænger og hjul i samlingen - og ikke mindst møde andre medlemmer under ekstremt rare forhold på spændende brinker og bølger i den storslåede danske natur!

   

Gammeldaws Fisketur 2009:

Så blev det endelig tid til klassisk søfiskeri - den 5. september 2009 havde Peter kastet ud til et fint arrangement på Furesøen - og heldigvis bed en flok DGK'ere på! Turen havde sit udgangspunkt i     Frederiksdal i LF's hytte ved Mølleåen.   Herunder fotos fra turen - der kommer snart en lille artikel i "Loppefiskeren"!
 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

   

Fotos: Peter Jacobsen

   

     

 Gammeldaws Fisketur 2007:

     

   

Gammeldaws fisketur den 26. august 2007 ...

Atter havde et antal DGK’ere bakket om om dette – efterhånden traditionelle – arrangement. Denne gang var vi ved Grindsted Å. Et dejligt vand med herlig vegetation både ved og i vandet – vist lidt for meget af sidstnævnte mente nogle ……… men det blæste fælt – grejerne var svære at styre.

       

Der var rekordtilslutning denne gang – 12 deltagere (engang var vi kun 3) men ganske mange af dem var de sædvanlige faste støtter til denne tur.

Der var 4 sjællændere der havde taget turen med denne gang, anført af vores allesammens kasserer Flemming Petersen, der listede rundt med en Falcon-stang med et ældre Uniqua på – og havde en creel hængende ved siden. Der er stil over det, når de gæster Jylland, både Flemming og Preben Mikkelsen havde fine fiske-slips på – engang for længe siden kunne de købes i Jagt- og Fiskerimagasinet i København. Nogle af sjællænderne benyttede moderne grejer – men det er jo et frit land vi lever i. Skønt at vognmanden var med – hvis vi nu fik flere fisk end vi kunne bære.

       

Så var der Kjeld fra Esbjerg. Han er næsten erhvervsfisker – efter laks i Varde å. Han gik rundt med et ældre ABU-hjul på en Pandion-stang. Han fik fisk, og præsenterede os for 2 regnbuer om eftermiddagen – den ene stor og fin. Per Andersen fra Esbjerg var også med, evigt spejdende efter ringende fisk med sin Pezon et Michel stang ved hånden.

    

    

       

Finn (vores web-master) var der selvfølgelig også. Han fik både regnbue og stalling med sit gamle BMV-hjul. Hans fortrukne flue er en regnorm – det mønster virker altid. Steen Ellemose – vores lokalkendte guide – havde en splicanestang med fra Greys i Alnwick, men skiftede senere over til en Hardy Phantom. Han gik vist og tænkte på, at en Sv. Saabye Dry Fly var bedre i den stærke blæst – men den stang var ikke med denne gang.

       

Preben fra Randers listede rundt med en fin ældre Hardy glasfiberstang – Kan I huske hvor gode de var – og stadig er, og Peter Fink fremviste sin restaurerede Hardy Hollolight – og indviede os i miniature-fluernes verden (størrelse 24 – 30). En jyde-kommentar var: ”Mit forfang kan ikke gå gennem øjet”

Henning fra Frederikshavn var der også – han fisker jo altid med træpind, denne gang en Sharpe fra Aberdeen og han havde Milton med fra Hjørring, som vist blev lidt tændt på stalling- og nymfefiskeri.

Han gik rundt med den dejlige Fario 85, en Sharpe-version af den berømte Fario Club fra Pezon et Michel.

            

   

Vi havde en god dag i det vestjyske, med dejlig strid blæst som det tit er. Godt selskab, en god madpakke og lidt bjesk til gør jo sit – så mon ikke vi mødes igen i 2008.

   

- Og vi fik flere fisk denne gang end vi plejer. Kjeld fra Esbjerg blev vinderen, og fik overrakt vandre-bogen, der selvfølgelig er en fiskebog med titlen ”How to catch them”!

 

             

Nordjyden

       

     

    Fotos: Steen Ellemose/Finn Bendorff Pedersen.

     

    Til toppen !

   

     

Gammeldaws Fisketur 2006:

      

7 medlemmer deltog  på turen denne gang, hvor vi besøgte en privat strækning af Gryde Å, som er et af de skønne tilløb til Storåen ved Holstebro.

Det historiske var på plads, idet det var ved udløbet af Gryde Å i Storåen at Søren Viborg Jensen fangede en laks på 22 kilo i 1949. Det var danmarksrekord, men den holdt kun i seks år, da Dinesen jo fangede en endnu større i Skjern å.

Vejrguderne var ikke rigtig med os i år – vi blev våde, men havde nogle hyggelige timer ved åen indtil uvejret rigtig tog til.

Fangsten var hurtig talt. Én bækørred, én regnbue samt et antal strømskaller.

       

Skønne ældre grejer var i brug denne dag. Værten brugte en skøn ældre fluestang fra ”Marlin” i Aalborg, monteret med et Record  ”Double”. Det utrolig funktionelle Cardinal 44 var også i brug.

En særlig fin stang fra ”Pezon et Michel” blev luftet, fluehjul fra ”Allcock”, ældre Hardy-sager,en flot hjemmebygget stang sås også – og sandelig om ikke klubbens webmaster medbragte (og brugte) en charmerende ”flammet” bambusstang med det gode danske ”CAMO”-hjul på.

Vi skal også af sted næste år – sandsynligvis til Ansager- / Grindstedområdet (bækørred-/stallingvand) – så sæt allerede nu kryds i  kalenderen. Sidste søndag i august ...

 

    Nordjyden

           

Fotos: Steen Ellemose/Finn Bendorff Pedersen

NB: Bogprisen ”Salmon - How to catch them” - turens vandrepokal - der blev indstiftet 2004 - gik efter kort votering i det selvudnævnte dommerpanel til Nordjyden, der jo havde lavet store armbevægelser over sin bækørred, "der nok var næsten på målet !".

Til toppen !

  

   

Gammeldaws Fisketur 2005:

... kunne mønstre 10 deltagere, der i lunt sensommervejr listede rundt langs Skjernåens bredder ved Ahlergaard.

Per fra Esbjerg luftede sin herlige 2-håndsstang fra ”Edgar Sealey” og Nordjyden blev helt salig og kom til at tænke på sin barndoms fiskenyt fra ”Jaguar”.

Kjeld havde rigget en dejlig ”Falcon” stang til – endda med et stort gammelt CAMO-fluehjul fra Bjerringbro-fabrikken. Senere havde han gang i en ”Atlantic”-stang og et ”Cardinal” 54 fra dengang hvor ABU ikke var japansk.

 

 

Men det var ikke den eneste ”Falcon”. Verner Hansen brugte også én – og stalling-jægeren fra Ølgod rendte rundt med en ”Sv. Saabye Dry Fly” fra samme fabrik. Og ældre ”Young” hjul blev også benyttet.

Preben fra Randers fiskede med ”Hardy”, både én- og tohånds, en flot ”Koh-i-Noor og en nyere glasrør, men mærkeligt nok havde Stangbyggeren fra Vorbasse en meget moderne stang med.

 

Finn havde gang i et ”Mitchell” fastspolehjul og den nytilkome Chris fra Silkeborg benyttede den go'e gamle ”Cardinal” 44. Og den nordjyske Hardy-tosse rendte selvfølgelig rundt og legede laksefisker med en sekskantet stang ...

 

Fotos: Finn Bendorff Pedersen

Fangsten var det – som oftest på disse ture – småt med. En ”Fario Club” i hænderne på Steen Ellemose gav dagens eneste resultat – 2 strømskaller a ca. 10 cm, på tørflue. (*)

Den bogpris (vandre”pokal”) der blev indstiftet sidste år går derfor til Steen.

Bogen har titlen ”How to catch them” (!).

Nordjyden

(*): NB! Webmasteren med Mitchell 330, svensk 1976-stang, korkprop og haveflue kan også fange fisk !

 

Til toppen !

Gammeldaws Fisketur 2004:

Årets Gammeldaws fisketur blev noget af et tilløbsstykke. 11,5 mand havde valgt at deltage (Den halve deltager var én der af private grunde kun deltog en halv dag). Denne gang var der endda en delegation fra Sjælland med, anført af to nydelig slipseklædte herrer fra Korsør-auktionerne. Derudover var der både vestjyder, en sønderjyde, østjyder og en nordjyde – men pudsigt nok ingen fra haven i midten – Fyn.

Skønne splitcane-stænger og gamle hjul blev luftet, og en gammel bambusstang og tilhørende center-pin-hjul blev også anvendt denne dag. Nostalgien svulmede over mærker som Sail, Edgar Sealey, Norden, Hardy, Sharpe, Camo, Pandion, Falcon, DAM, Mitchell – for nu at nævne dem vi kan huske. Og der blev fanget fisk! - noget ret usædvanligt på disse ture, og da den første lille bækørred blev landet, og endda fotografisk dokumenteret, blev bogpræmien overrakt til Finn B. Pedersen.

Imidlertid måtte præmien afleveres igen – og det var Finn heldigvis en sportsmand der forstod. Flemming Petersen – vores allesammens auktionarius fra Korsør – havde nemlig monteret et Quick Junior på en Norden Mörrum Cast splitcanestang – og fangede en trind lille havørred sidst på dagen. Agnen var såmænd så gammeldaws som noget – en rød haveflue! Bogpræmien er derfor en vandre-præmie, og bliver først ejendom når man fanger en laks.

Retfærdigvis skal nævnes at vi tidligere ikke har været så mange på denne gammeldaws fisketur, men vi tror de nye deltage havde en god tur – og vil melde sig en anden gang. Vejret havde vi også med os – drivende skyer med solstrejf og en frisk vestjydsk vind gav røde kinder, og frisk luft i kontorlungerne.

Tekst & foto: Steen Ellemose

Til toppen !

Gammeldaws Fisketur 2003:

Kjeld demonstrerer at en gammel Løga glasfiberfluestang kaster lige så godt som en moderne kulstang

Søndag den 7. september havde et lille antal DGK-originaler sat hinanden stævne ved Ahlergaard til en gammeldags fisketur - utrolig at så få deltager i dette skønne arrangement.

Vi blev mødt med regn, men kort efter blev det en fantastisk sensommerdag. Og selvom der var flere fiskere, var der nu god plads ved denne herlige å - hvor man fornemmede historiens vingesus.

Man ku' ligesom mærke at det var her Dinesen fangede den store laks i 1954 - hjulet faldt af stangen o.s.v.

Kjeld fra Esbjerg mødte op med en flot tohånds-glasfiber fra Aalborg-fabrikken Löga fra 60-erne hertil et stort sort CAMO-fluehjul . Han skiftede line mange gange, så er der en af jer der har en transportabel linevinde til salg - må han være køberen. Han savnede vist moderne grejer - men holdt trofast ud det meste af dagen med Löga'en. Sluttede af med lidt spin med en Abu-stang med et Quick Finessa på.

Et af de gode sving ved Ahlergaard

Den altid splitcane-fiskende Henning mødte op med en Milward "Flyversa" på 12'10" fra 60-erne, monteret med et Hardy "St- Andrew" fra samme tid. Senere skulle han prøve en Sharpe-stang. Tohåndsfiskeri er ikke det han er bedst til - men han fik da linen ud. Han ejer ikke en kulfiber-stang, og det er han vist lidt stolt af - og han blev vist lidt begejstret for at fiske to-hånds igen.

Redaktøren Steen startede med en 12´Sharpe fra Aberdeen, monteret med et herligt 3 ¾" Pridex fra Young & Sons - og en Jydsk Chilimps i stor størrelse var på forfanget. Efter madpakken skulle han selvfølgelig konvertere til et lille stalling-spö - det føles nok mere vanligt for denne fisker, der helst bruger stænger i "strikkepindestørrelse" og fluer af størrelse som møl. Sluttede af med lidt spinefiskeri med en "REX" splitcanestang og et flot Mitchell, men han påstod også at have set en 5-kg laks markere i overfladen adskillige gange

Poul fra brugte mere moderne stænger, men monterede et skønt ældre 50-er Perfect på 3 ¾". Endda et "historisk" hjul, da det har tilhørt en kendt fisker ved Karup Å. Han var nok den mest erfarne inden for dette fiskeri - men han fangede heller ingen laks.

Et par strømskaller var det eneste bytte - men vi fangede gode oplevelser, og vakte lidt opmærksomhed med vores ældre sager - og vi skilte os ud fra mængden af andre fiskere med deres mærkværdige plastic-højspolehjul, flueliner i hidsige farver, oversmarte kasketter og alskens dippedutter på de moderne fiskeveste.

 

Tre af de deltagende ved morgenkaffen, mens de diskuterer dagens taktik.

Selvom vi kun var få deltagere, bevarer vi traditionen med den gammeldags fisketur. Deltagerne denne gang har næsten givet hinanden håndslag på at vi prøver igen til næste år - og da vi var ved at pakke sammen mødte Jørgen fra Holstebro op. Han havde glemt det - men vil absolut med næste år.

Næste år bliver det også ved Skjern Å.

Tekst & foto: Steen Ellemose