Hej Heinz.

Jeg har et spørgsmål ang. en splitcanestang, som jeg har haft liggende i flere år. Det drejer sig om en 10 fods Halk stang, hvor der står River Kwai 18-50 gram. Hvor gammel kan den være og kan den evt. være noget værd? Stangen er i rigtig pæn stand. 
På forhånd tak.
Med venlig hilsen J.  

Hej J.

Tak for din mail!

HALK var en stangfabrik i Vorup ved Randers, som en driftig herre ved navn Hans Carstens oprindelig etablerer i slutningen af 1950'erne, som Halk Pirke og Blink. Carstens havde en fortid hos bl.a. Petersen-Bach i Aalborg, hvor han i nogle år forestod produktionen af pirke og blink. Efter nogle år med egenproduktion af endegrej brænder fabrikken i 1964, og Carstens erhverver derefter en del maskiner fra en nedlagt stangfabrik (Bendforce) og starter herefter egen produktion af Halk Stænger - overvejende spinnestænger i 9 og 10 fods længde. Vi ved desværre ikke så meget om detaljerne om Halks produktion (modeller mv.) og heller ikke hvor længe fabrikken var i drift, men et godt skud er som de fleste andre danske fabrikkers endeligt - i perioden hvor glasfiberstænger fra østen finder vej til Danmark.

I de dage var der jo stadig overvejende tale om splitcanestænger, og det er derfor i midten af 1960'erne vi utvivlsomt skal finde din stang. Spindestænger i den sværelse er ret robuste, og ganske mange har overlevet, hvorfor priser er beskeden. En flot stang i original pose - uden reparationer og skader - vil i bedste fald indbringe et par hundredkrone-sedler.

Så også til dig vil jeg sige, hvorfor sælge - fisker du ikke selv - så gør en eller anden i familien - og det kunne måske være sjovt at tage den gamle stang på fisketur. Dels kan den tåle det, og dels ville de fleste nok blive forbavsede over en velholdt splitcanestangs kasteegenskaber, så på med en hjul og så ud og lave det stangen er beregnet til - at fiske. Skal den i saltvand (den er jo ikke just til letspin), så husk at skylle den grundigt og tør den - når du kommer hjem - gør man det overlever stangen dig.

Knæk og Bræk

Heinz Gerhard