Hej Walton.

Efter oprydning i kælderen har vi fundet gammelt fiskegrej som vore forældre sandsynligvis har gjort stor brug af. Vi har efterfølgende diskuteret alderen af bl.a. fiskehjulene.

Følgende hjul er fundet:

Abu Record no. 1600

Abu Ambassadeur 2000

Abu 444a

Centaure (ingen modelnr. fransk hjul).

Kan du hjælpe os med at aldersbestemme disse hjul?

Centaure kan du af gode grunde ikke årstalsbestemme, men kender du mærket?

Hjulene fungerer stadig, og stængerne som hjulene er benyttet sammen med, har vi også, bl.a. en Rex Special og en ABU Atlantic 450.

Den gode lystfisker, der i tidernes morgen har benyttet sig af grejet, er sandsynligvis blevet inspireret af fiskebøgerne som vi også fandt i gemmerne: "Min ven fiskestangen"- Paul Wellendorf, "Kystfiskeri som hobby" Bent Hansen.

Sjove minder, der dukker frem, synes vi. Kan du medvirke til at dokumentere vores historiske datering?

Venlig hilsen P.  

Hej!

Hmm - Walton - hedder jeg nu ikke - men det kunne have været sjov at være i familie med den gamle mester!

Her det bedste jeg kan ryste ud af ærmet.

Især Paul Wellendorf var jo en dygtig og alsidig fisker, der nok først rigtigt er blevet anerkendt som den store kapacitet som han var efter hans bratte død i en bilulykke i slutningen af 1960'erne. Også Bent Hansen var en driftig mand i danske lystfiskeri, bl.a. redaktør for en af de bedste lystfiskerblade der er udkommet i dette land. De var begge glade for kystfiskeriet - der jo fik sin opblomstring i disse år.

Record 1600 kendes i flere udgaver - den første uden bogstavsbetegnelse (1941 og ca. 10 år frem) - senere kom en model C (1951 - og ca. 10 år frem) de tidligste var med agatlejer (farvet sten i begge lejekopper, som kan ses "udefra" i centret af lejekoppen). Sidstnævnte er den mest eftertragtede, hvor imod de senere findes i tusindvis rundt om i skaffer og skabe.

Ambassadeur 2000 kom i 1962 og holdt resten af årtiet ud, og var jo ikke sådan "rigtigt" en ægte Amabassadeur, men grundet sine få år på markedet (begrænset interesse?) er den ikke så almindelig mere, og den vil samlerne gerne have nu.

ABU 444 er jo en af de virkelige klassikere - og vel det første fastspolehjul ABU selv producerede - det kom i midten af 1950'rne og det blev ændret lidt til 444a i midten af 1960'rne - og det holdt sig helt op til slutningen af 1970'rne - utrolige 25 år for en model - se det var en succes af format!

Centaur'eren er fransk, og fransk når det var bedst - de kom ud i årene efter krigen og mange modeller bredte sig op gennem de næste 2-3 årtier, og der er såmænd Centauer hjul der snurrer den dag i dag. Der solgtes mange af disse hjul herhjemme - og mange af de store detailforretninger kunne levere dem. Fra små lækre letspinshjul - til "kaffemøller" af voldsomme proportioner.

Jeg håber i fik lidt af kronologien på plads, og at det kunne give lyst til en fisketur med fars eller farfars grejer - det er faktisk det mange af os samlere ind imellem gør. Tingene skal ikke bare på hylden eller i vitrinen - de kan faktisk stadig fange en fisk.

MVH. Heinz.