Hej DGK.
Svigerfar købte sig til en masse gammelt fiskegrej fra et dødsbo.
Af de utallige sager i kasserne, rustne som blanke, fandt vi denne lille sag, godt viklet ind i gamle kroge og andet godt.
Jeg har taget fotos af den fra alle vinkler og håber det er nok (Der er ingen initialer eller andre signaturer på den). På overgangen mellem hoved og krop, ses støbe befæstningen. Denne fisk er altså støbt af en form, og ikke særlig godt slebet til. Endvidere er der en lille støbefejl på spidsen af bug-finnen på den ene side, hvor mønsteret ikke er kommet med.

 

underligfisk2

 

underligfisk1
Fotos © Dennis Pedersen

Materialet er meget lig bly, og vægten vil jeg skyde til mellem 7 og 10 gram.
Spørgsmålet er:
1: Hvornår er den fra?
2: Hvem fandt på at lave den type endegrej?
3: Hvornår begyndte denne type grej at dukke op i Danmark?
4: Er der nogen viden om at disse typer af grej, faktisk kunne fange noget?
5: Findes der reproduktioner af denne type grej til dagligt brug?
Med mange venlige hilsner: Dennis Pedersen.

Hej Dennis.

Jamen det er en sjov fisk. Ikke særlig ualmindelig, og vel nærmest en lille "fastkrogspirk" (pilk) som nok er beregnet til at pilke dvs. bevæge agnen lodret op og ned, som man f.eks. gør ved torskefiskeri fra båd. Hvem der har lavet den fortaber sig i det uvisse - og om måske flere har lavet den samme er ikke utænkeligt, ligesom den kan være lavet som husflid. Den er jo lavet af bly, som enhver dreng med respekt for sig selv kunne smelte i hine dage - og formen kunne jo laves i gips, ler eller lign. efter en andens agn.

Jeg vil gætte på denne er fra tidlig efterkrigstid - dvs. 1940'rne. Den findes i flere kataloger igennem årene, hvilket bestyrker tanken om flere fabrikanter.  Selve typen er gammel - og findes i utallige variationer - så jeg tror man blot skal konstatere at den har været flittigt brugt op gennem årene - fra tunge sager på flere hundrede gram og til sådanne lette udgaver, hvor man kunne lege lidt med udseendet.

Fanget fisk har den naturligvis gjort - ellers ville den være "udgået af historien" for længe siden. Og den kunne sagtens fange en fisk i dag - en lille torsk - eller måske en ferskvandskvabbe (knude) eller en sulten aborre. Mange blyagn blev lavet blanke ved at man kørte f.eks. et knivsblad ned over det bløde metal, hvorved det kom til at skinne - og dermed reflektere lyser - noget der tiltrækker fiskene.

Nu har du udtaget denne lidt finurlige sag fra svigerfars indkøb, men der kunne være mange sjove og historisk sjove ting, som måske ikke ser ud af noget specielt - men kunne være interessant. Så kan Du komme til at tage et far fotos af kassens indhold (behøver ikke være nær så detaljeret som dette) ville jeg gerne se dem.

MVH. Heinz