Hej Heinz.

Interessant at læse om alt det gamle fiskegrej.

Jeg har selv arvet en splitcane fluestang, som min far fiskede med, da jeg var barn. Kan du fortælle mig noget om stangen?

På stangen står følgende - YDE SPLIT-CANE 9` Green Brook.

Jeg har tænkt mig at bruge stangen til tørfluefiskeri i åen.

Håber at du kan hjælpe mig.

Med venlig hilsen

H.

     

Hej H.

Jamen vi hygger os skam også med det gl. grej og de ofte hyggelige historier, som følger med tingene. Nogle får vi af de tidligere ejere, andre må vi finde i gamle brochurer, bøger og blade - da tingene får lidt mere liv, når man får detaljerne med. Dygtige og inkarnerede samlere har leveret viden til vort arkiv og endog lavet små pamfletter med deres viden, hvorfor jeg kan berette følgende:

Grejgrossisten Steen Yde i Randers var en af de rigtigt store i branchen igennem mange år, og jeg mener, det er det firma, der senere blev til OTG Cani Sport - og siden hen det internationale Pure Fishing, som i dag er ABU repræsentant og meget meget mere. Yde importerede rigtigt meget grej til landet, og solgte via landets forhandlere hjul, stænger, endegrej og alt til faget hørende. Men ikke alt kom udefra - man fik også produceret grej i eget navn i Danmark.

Din stang er netop fremstillet til Steen Yde, Randers af Fiskestangsfabrikken LØGA i Aalborg, der var en af efterkrigstidens store fabrikanter af både splitcane og senere (1960'erne) glasfiberstænger til danske lystfiskere. Fabrikken blev startet i 1957 af Kaj Jensen, og var fra starten hovedleverandør til firmaet i Randers. Historien er nemlig den, at Steen Yde, der tidligere havde været repræsentant for en anden grossist Erik Andersen, Odense (ERIKA grej) i 1956 pønsede på at starte egen virksomhed. Han kendte utvivlsomt Kaj Jensen - og disse to driftige gentlemen indgik et mangeårigt samarbejde mellem firmaerne - der varede helt frem til 1984, heraf med Kaj Jensens søn ved roret efter faderens død i 1977.  LØGA producerede også stænger til andre - bl.a. Petersen-Bach, Aalborg m.fl. - men Yde var den store aftager.

Din "Green Brook" stang blev også lavet i en lux udgave - og begge var flammehærdede 9 fods 2-delte splitcanestænger. Ret meget nærmere om præcis din stang har jeg ikke - men jeg må tro den er fra engang i 1960'rne. Hvad klasse den er ved jeg ikke - men Du lyder til at være frisk på at forsøge dig frem - og det kunne jo være sjovt at lure en bækørred eller en stalling med din 50 år gl. stang.

Knæk og bræk med dit fiskeri med stangen - husk den skal hænge, når den ikke er i brug (enten med en lille snor i topøjet og omkring bunddelens ferrule - eller i posen) og ikke lige op ad fyret - gerne inde i et skab. Tør stangen af med en tør klud efter brug - og er der små laksskader, så giv dem et lille strøg med en stanglak af den ældre type. Så holder Yde stangen din tid ud også.

MVH. Heinz