Hej Heinz.

Jeg har et Record 1400 hjul model a, Det er lavet på aktiebolaget urfabrikken Svangsta. På modstående side af håndtaget står der WD.

Hjulet er i pæn stand og kører perfekt. Har i et bud på hvad et sådant hjul koster og hvornår det kan være produceret?

På forhånd tak.

P.B.

Hej P.B.

Tak for din mail.

Ja det er ganske rigtig et af de ældre hjul fra AB Urfabriken (ABU). Det er produceret i årene 1940 og frem til ca 1950 og kendes i et par varianter, der indikerer hvornår det er produceret - og dit model a er den mellemste indikator - og man kan gætte på, at det er fra ca. 1945.

ABU begynder først at producere fiskegrej, da samhandelsmulighederne svigter efter krigsudbruddet i 1939, og fabrikken som ellers producerede såkaldte telure (til telefoncentraler, som afregnede efter en række af disse ure som telefonistinden startede og stoppede, når man bestilte en samtale) og taxametrer til hyrevogne. Den finmekaniske fabrik skulle finde nye veje, og hvad var mere nærliggende for en fabrik ved en af skandinaviens bedste laksevande - end at slå sig på fiskegrej.  

Record 1400 har som regel et "lyserødt" håndtag - men dette kan variere. Ud over at denne model er lidt sjælden - er dens mærkning med WD ens betydende med, at den er solgt gennem den store grossist Wilhelm Denninghoff i Göteborg. Jeg vil tro du kan forvente at få kr. 400 - 600 for dit hjul på en auktion - lidt efter stand og interesse blandt de fremmødte. Har du en original æske i nogenlunde pæn stand med samme WD mærkning som hjulet - vil det trække prisen flerfold i vejret - og vil kunne indbringe en betydelig højere pris.

Hvis du vælger at vil sælge dit hjul - vil en samlerauktion nok være stedet du er sikret den bedste pris. Lad os høre fra dig hvis du vælger at sælge - vi har to årlige auktioner - eller hvis du foretrækker en on-line auktion kan vi råde dig lidt i den retning også.

MVH. Heinz