Hej Heinz!

Jeg ligger inde med et gammelt fluehjul lavet i messing, med navnet Jones and Maker London. Der er elfenbens-håndtag samt en fisk som "logo" i foden.
Hvad vil du mene, det kan være værd?
MVH. H.
 

Hej H.

Det er lidt svært - for meget afhænger af stand både kosmetisk (puds det for guds skyld ikke) og mekanisk, størrelse osv., så hvis du kunne tage 3-4 skud med et digitalkamera og sende mig det - skal jeg gøre mit bedste for at komme det lidt nærmere. Tidsmæssigt kan det være fra 1850 - 1950, men med de få oplysninger lyder det til vi skal til perioden 1900 - 1920. Lidt mere info (diameter, bredde, er det med håndtaget på sidepladen eller på en arm - er der skralde (klik) kan den slås fra osv. osv.?) og fotos vil hjælpe.
MVH. Heinz
 

Hej Heinz!

Her er så et skud af hjulet, det er 8,5 cm i diameter og 4,5 cm bred. Der er skralde på den, som IKKE kan slås fra.

 

Håber det her kan hjælpe lidt.

Mvh. H.

Hej H.

Tak for foto!

Det er jo en fin gammel rulle – med en herlig patina – (og ser ikke ud til at have fået brasso – som nogle i misforstået godhed tror pynter voldsomt – men af samlerne ligestillet med voldtægt og fæl gudsbespottelse). Hjulet kan meget vel have skotsk oprindelse (typen) – men er jo beviseligt forhandlet af nævnte Jones familie, hvis historie er følgende:

James Jones i 8 Princess Street i årene 1839-1849 og 111 Jermyn Street 1845 – 1852.

Maria Jones (enken?) på samme adresse 1853 - 1855.

James Jones på samme adresse 1856 – 1868.

Phoebe Mari Jones (Miss) på samme adresse 1869 – 1872.

Herefter arbejdes på samme adresse i navnet Jones & Co fra 1873 til 1884

Og året efter på adressen 39, Duke Street – hvorefter det formodes at ophøre.

Hvis der står adresse (eller mere navn end Jones) kan du datere den i den pågældende periode – men jeg mener et gæt på alder nok er ca. 1870 – men kan være endog lidt tidligere.

Specielt sjældne er denne type hjul ikke – dels fordi de blev lavet igennem mange år – men også fordi det er robuste sager, der ikke smides ud eller nemt ødelægges – de overlever. Men da det ud over at været meget dekorativt også er med navn – er der altid interesse for sådanne. Et prisgæt vil være 800 – 1200 kr. alt efter hvordan det kører. Men nu skal du ikke sælge det – men derimod hitte en gammel stang, der passer til sådan et smukt fiskehjul. Snak med konen, om ikke lige hun ville syntes det passer inde i stadsstuen på væggen – med en gl. stang og en silkeline. Hvis hun stejler – må det ind på fiskeværelset eller hobbyrummet.

Lad mig gerne høre, om der står mere end Jones (Maker) London - er der fornavn/initialer eller måske et gadenavn på?

MVH. Heinz

Hej Heinz!

Tak for hurtig og fyldestgørende svar, jeg glemte det der med adressen … der står Jones and Maker 111 Jermyn Street London.

Mht. hvordan det kører, så er det lidt tungt set i forhold til de fluehjul, vi bruger i dag.

Jeg har været inde på en auktionsside i U.S.A., hvor der er solgt hjul, der ligner meget - bortset fra at håndtaget kunne "slås ud". Det blev solgt for 2.700 USD.

Jeg tror ikke det vil være andet end tidsspilde at foreslå høvdingen, at det skal hænge i stuen sammen med en fiskestang, og sælge det bliver der næppe tale om - med mindre at prisen nærmer sig den i U.S.A.

Jeg har et par andre hjul, som måske er spændene, når jeg får taget et par billeder, vil jeg prøve at sende dem, hvis det er OK med dig.

MVH. H.

Hej igen.
Jamen der findes mange fine messinghjul derude - og umiddelbart skiller kun nogle detaljer dem fra hinanden - men priserne varierer voldsomt - så der findes messinghjul, der ligner til kr. 100 - og andre til 10-15.000 - men desværre ender dit ikke i sidstnævnte klasse - det ku' ellers ha' været sjovt, ikke?
Men med den nævnte adresse kan vi jo konstatere, at dit hjul er fra perioden 1845 - 1884, men modellen er kendt fra ca. 1870 - så det er vel ikke så tosset, at vi kunne komme indenfor en tidsramme på 15 år.
Håber 'høvdingen' kan formildes med en "fredspibe" måske med lidt "sjov tobak" (?) - ellers må Du forsøge med blomster - det virker ind imellem.
MVH. Heinz