Hej Heinz.

Kan du fortælle mig noget om et gammelt multihjul, jeg erhvervede ved en lejlighed i 70èrne.

Det er produceret på/hos Victory Produkter AB, Mamö - Sweden. Anført på bagsiden af hjulet.

På håndtagssiden er et lille emblem, hvor der står Victory A52, made in Sweden. Emblemet er i messing (tror jeg) med blåt emalje omkranset af løvornamenter.

Hjulet har linefører.

Håber du kan gøre mig klogere - på forhånd tak for ulejligheden.

Med venlig hilsen

K.K.

Hej K.K.

Som med ABU – begyndte også Alvesta Finmekaniska AB at lave fiskehjul til hjemmemarkedet, da grænser og import var besværliggjort af krigen (2. verdenskrig). I starten af 1950’rne blev firmaet ændret og man flyttede fra byen Alvesta til Malmö. Den reelle ejer var Förenade Bil AB – et firma i en helt anden branche – som desværre ikke forstod at støtte det eller så succesrige Victory firma – som bare blev en økonomisk ’malkeko’ for moderselskabet – hvilket Victory ikke kunne holde til i længden – og i 1964 sluttede eventyret – og de sidste rester af denne store hjulproduktion blev en del af firmaet Arjon – som var en anden succesfuld spiller på det svenske grejmarked i efterkrigsårene.

Victory’s A-serie bestod af A50 gul/guldfarvet, A51 brun, A52 grøn, A53 rød og A54 var blå – serien kom I årene 1954 til 1960 og var nogle gode og solide multiplicatorhjul, som også fandt vej til det danske marked – som ’sultede’ efter fiskegrej, som import- og valutarestriktioner ikke så som værende af særlig vigtighed.

Victory lavede senere en række meget lækre multiplikatorhjul (bl.a. Heritage)  med det er en helt anden historie.

Så dit hjul har nok sine 50 år på bagen – men det kan helt sikkert fange en fisk eller to i dag – hvis man ville forsøge.

MVH. Heinz