Hej Heinz!

Bare lige lidt nysgerrig, har en gammel Halk stang ”Black Star” 18-35 gr. Grand de Luxe liggende. Er det noget der er noget værd, og hvor gammel vil du tro den er, og hvad kan den være lavet af? Den er sort med kork håndtag og er flot lavet med grøn tråd omkring øjerne, og flere guld beviklinger flere steder op ad stangen, og den er rimelig lang, samlet 2,74 meter lang.

Hilsen L. L
 

Hej L.L.

Tak for din mail

Bag navnet HALK gemte sig Hans Carstens, Vandværksvej 2-3, Vorup pr. Randers. Han var i mange år involveret i fiskegrejs-produktion, først med pirke, som solgtes i starten af 1950’erne netop under navnet HALK, som førte til hans ansættelse hos Petersen Bach i Aalborg, hvor han stod for produktionen af deres endegrej (REX) og desuden hans egne HALK pirke. Siden kom splitcane-stængerne til, hvor man indkøbte blanks og fik dem monteret og solgt til Petersen-Bach’s forhandlere rundt i landet.

Carstens blev selvstændig i 1959 og flytter til den førnævnte adresse i Vorup ved Randers, hvor han laver sine HALK pirke og blink. I 1964 brænder fabrikken og for forsikringssummen køber Carstens maskinerne fra fiskestangsfabrikken Bendforce i Nørresundby, som har indstillet deres stang-produktion. Så først i 1964 begynder Hans Carstens at fremstille sine HALK-stænger, og hvor længe denne fabrikation fortsætter, ved vi ikke helt.

Jeg har kopieret vores mail til vores arkivar Kurt på Aarhus-egnen, som har planer om at revidere vores oplysninger om de danske fiskestangsfabrikker (bl.a. et lille hæfte vi udgav for 15 år siden), måske han har nogle supplerende oplysninger om hvornår HALK stoppede?

Men uden at kende HALK’s program i detaljer må vi konstatere, at din stang må være lavet efter 1964 og jeg gætter på, at fabrikationen ikke fortsatte meget længere end til starten af 1970’erne, hvor de sidste danske grej fabrikanter gav op for den asiatiske invasion af billigt grej, der startede allerede inden Carstens kom rigtigt i gang. Din stang har ikke rigtig nogen værdi. Den kan i bedste fald have lidt samler-værdi og det vil på en god dag være ”en hund”, med mindre du kan finde en lokal, der er meget interesseret.

M.v.h. Heinz
 

Hej L.L. og Heinz

Jeg er enig med Heinz i tidsbestemmelse og vurdering, idet jeg går ud fra, at der er tale om en glasfiber/rørstang. Betegnelsen "Black Star" findes ikke i tilgængeligt materiale. Jeg vender tilbage, hvis jeg kan finde andre oplysninger.

M.v.h. Kurt.
 

Hej igen L.L. og Heinz

Jeg har talt med Hans Carstens "junior". Han siger, at ”Black Star” og ”Blue Star”-serien er produceret i et stort antal fra 1962 til ca. 1976. Flest i 1960'erne. Han er gjort bekendt med, at en tilsvarende er sat til salg på http://lauritz.com/" style="color:blue;text-decoration:underline" href="http://lauritz.com/">lauritz.com auktionerne (hvilket må det mest mærkelige sted for fiskeudstyr).

M.v.h. Kurt.
 

Hej L.L. og Kurt!

Tak for extra info Kurt ! Jeg kiggede lige på Lauritz - og der er tale om en 12' HALK splitcane 'River Kwai' - som sælges sammen med et Pflueger 'Medalist' fluehjul - et hjul der nok er det der trækker prisen. Jeg håber Lars er blevet klogere på sin Halk-stang.
M.v.h. Heinz

 

Hej Heinz og Kurt

Jo, tusinde tak for jeres tid. Jeg synes den er lidt sjov at have, da den jo er dansk produceret. Så vi gemmer den henne i hjørnet! Jeg har masser af stænger, så jeg synes det er synd at bruge den!

M.v.h. L.L.