-
-
Visninger: 8894
Hej!
Vi var i dag ved at kigge i det gamle fiskegrej, og fandt derved dette lille sjove hjul.
Ingen ved hvor den oprindeligt stammer fra, da noget af fiskegrejet er blevet givet videre gennem flere generationer.
Som det ses på billederne, er hjulet meget lille, omkring 5 cm i diameter. Hjulet er dog stadig fuldt funktionel (altså kan det køre både frem og tilbage - hehe) Jeg går ud fra at det er et fluehjul, med synes er størrelsen på den er meget besynderlig.
Det har været svært at finde oplysninger om den på internettet, da vi ikke har kassen til hjulet, og fordi hjulet er uden nogen form for mærke/model.
Er du/I stødt på lignende hjul før, eller ved i tilfældigvis noget om det.
Vi er meget spændte på at høre fra jer.
Venligst L.
Hej L.
Tak for mail!
Jo det ser da bekendt ud – da sådanne dukker op med jævne mellemrum – og findes i flere størrelser.
Det er lavet af det der populært kaldes ’messing-blik’ altså et relativt enkelt hjul presset ud af en plade – hvorfor det er meget let. Alt efter indholdet af kobber kan man finde det fra den varme gode farve som dit hjul har og til skinnende blanke, hvis nogen ikke har kunnet modstå fristelsen med Brazzo-flasken og pudset det til ukendelighed. Nej det skal forblive som dit hjul – med den patina som et sådant hjul nu engang har med sine måske mere end 100 år på bagen.
Dit hjul er uden tvivl amerikansk og findes i utallige udformninger – ikke sjældent står der et tal under foden (f.eks. 40, 60, 80 eller 100) hvilket refererer til det antal yards af snøre som hjulet er beregnet til. Fluehjul er det sikkert brugt som også – men jeg tror det nærmere er lavet som et medehjul – hvorfor de store finesser ikke var påkrævet. Ethvert grejfirma med respekt for sig selv havde typen i sortimentet – og en række europæiske firmaer havde ligeså (sikkert importeret fra USA)
De finde med og uden knarre, som på visse hjul kan frakobles med en lille knap på gavlen modsat håndtagssiden. Det er et typisk amerikansk hjul med ’raised pillars’ (ophøjede afstandspinde mellem gavlene) som muliggjorde dels at der kunne være noget mere line på hjulet end hvis afstandsstykker sad nede mellem gavlene. Desuden var det et relativt nemt fremstillet hjul, der kunne standses ud i få stykker, som nemt kunne samles. Håndtagene ses i træ og i ben – og typen af klikket kalde ’Caliper Check’. Hjulet er lavet allerede omkring sidste århundredeskifte og langt frem i tiden – måske helt frem til omkring 2.verdenskrig, hvorfor de er lidt svære at tidsbestemme.
Værdien er ikke stor – da de findes i stort antal – men det gør det jo ikke mindre sjovt at have stående på hylden.
M.v.h. Heinz
|
|