Hej!
Jeg kom i tanke om at jeg for år tilbage gemte min afdøde farfar's grej på loftet og blev nysgerrig på hvad der gemte sig i kassen. Ud over en masse gammelt og spændende ABU endegrej faldt jeg over hans et og alt - nemlig hans splitcanestang som han brugte på kysten i efterkrigsårene, netop den stang han fangede sine første havørreder på. Ja, måske nogen af de første der blev fanget af lystfiskere i det hele taget. Det vil være til stor glæde hvis du/I kan hjælpe mig med lidt historie om stangen

Splitcanestangen er en "the Mesta rod" mærket "præsident" 9'  no. 560/579

Mvh. R.

Hej R.

Tak for mail!

Fiskestangsfabrikken MESTA var sønderjysk - fra Tønder. Fabrikken blev etableret i slutningen af 1959 i Allègade 6 af Johannes Johansen. Som en af de få fabrikker i Danmark byggede han både 5 og 6 split stænger, og lavede desuden laminerede tunstænger.

Et kvalificeret gæt kunne være at nummeret (560) på din stang betyder at den er fra maj 1960, så hvis din far har brugt den til havørredfiskeri fra kysten - har han været mellem pionerende på dette felt.

Fabrikken solgte ud over stænger med eget navn - stænger til en del grossister bl.a. Randers-firmaerne HALK og Steen Yde, og til Julius Guldmann, Korsør (Jaguar) og Simonsen & Nielsen, København (SINI).

Hvor stor produktionen var og hvor længe den varede ved vi reelt ikke, men mon ikke MESTA led samme skæbne som de fleste i slutningen af 1960'rne, da den 'asiatiske invasion' af billigt grej begyndte.

Navnet MESTA kunne lyde lidt eksotisk, men er såmænd blot et lidt kedeligt ordspil for MEdeSTAng - noget skulle 'barnet' jo hedde.

De oplysninger vi har oplyser at PRESIDENT var en 9½' (290 cm) 2 delt 6 split - splitcanestang.

Det var ikke meget - men lidt flere oplysninger har du da - så op på væggen med farfars gamle stang - og gerne med et tidssvarende hjul, som f.eks. kunne være et Mitchell 300 eller et DAM Finessa.

Mvh. Heinz