Hej HP

Tak for din mail.

Vi skal til det sønderjyske for at finde din stang, nemlig til Fiskestangsfabrikken MESTA, som lå i Allègade i Tønder. Firmanavnet har undret, men er næste så lige til og ikke særlig eksotisk, at det næsten gør ondt; MEdeSTAng.

Johannes M. Johansen var oprindeligt tømrer, men havde lært sig kunsten at bygge splitcane. Kun ganske få lavede stænger med bare 5 splitter, men det mestrede Johansen sammen med de mere traditionelle 6-split stænger, og også din stang NIOBE blev lavet i begge udgaver (hvad er din – 5 eller sekskantet?)

MESTA blev startet i 1959 – og solgte ud over i eget navn – stænger til Steen Yde og Halk i Randers, og til de store østdanske grossister Simon E. Knudsen (SEKO) og til Julius Guldmann I Korsør. Såsnart glasfiberen holdt sit indtog – tog Johansen dette materiale til sig, og producerede sideløbende med splitcane - ganske mange glasfiberstænger. Vi ved ikke hvornår firmaet indstillede produktionen, men et gæt kunne være i midt/slut-60’rne, da de billige asiatiske fiskegrejer udkonkurrerede de fleste af de fabrikker der var startet i efterkrigsårene, hvor import- og valuta restriktioner gjorde, at ikke meget udenlandsk grej kom til landet. Hvornår din stang er fra er svært at sige – men mon ikke den har sine 50-55 år på bagen.

NIOBE er en 12 fods – 3 delt stang – og som der står på den – er den efter datidens forhold ’medium’ hvilket vi gætter på svarer til AFTM 8/9 – men jeg ville prøve mig lidt frem – lån evt. et par forskellige lineklasser rundt 7-8-9-10 og se hvordan opfører sig. Du vil - hvis du fisker med kulstænger - sikkert finde den både tung og noget langsom, men giv den lige en chance – den kunne da være sjov at fange en fisk på ’den gamle dame’?

God fornøjelse

Med venlig hilsen

Heinz Gerhard

Dansk Grejsamler Klub

Fra: HP

Hej

Af glemslen har jeg fundet en splitcain stang af mærket ”the master rod, 12’ ”niobe” medium

Bevikling - smal sort – derefter rød – øje –rød –sort

Sort bunddub + messingstykke derefter kork – total længde at håndtaget 61,5 cm.

To sorte ringe som hjulholder

Alle øjne er bro-øjne

Feroler er messing hun er sortelokseret

Røde mellembeviklinger i stangens længde.

Stangpose angivelig falmet – olivengrøn / grålig med brune snørringer – måske ikke den originale

Har du oplysninger om produktionsfirmaet/ stangbyggeren /evt. AFTM klasse

Mvh

HP