Fra: M
Sendt: 10. marts 2018 19:36
Til: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Emne: Antik fiskehjul

Hej DGK!

Det er en flot og spændende side i har og jeg er sikker på at det er det helt rette sted at henvende sig!jeg har et hjul som jeg umiddelbart ikke kan blive klogere på da der er ingen mærker på,selvom det er velbygget,Så hvis du kan fortælle mig mere end at det er til flue fiskeri så vil jeg være yderst taknemmelig..Og et til spørgsmål: hvad er en Noris Shakespeare standard 2002 i ubrugt tilstand værd og hvornår stoppede produktionen?bare så jeg kan have en ide om alderen?

På forhånd tak

MVH: M

thumbnail IMG 0081      thumbnail IMG 0082

 

 

Hej M

Tak for mail og fotos.

Dit messinghjul er en forholdsvis billig udgave af forne tiders messinghjul. Som man lidt godt kan fornemme er det stanset ud – og det har været solgt til langt op i 1960’rne. De bærer undertiden navnet EFZETT hvilket er en navn, som tyske DAM brugte op gennem tiden. Men mange andre fabrikanter havde dette hjul på programmet, men hvem der egentlig stod for produktionen – ved vi rent faktisk ikke, men det kendes både fra tyske og engelske fabrikanter/grossister. Det var ganske almindeligt, at fabrikanter af hjul solgte hjul til andre – og enkelte fik så stanset eget navn, som f.eks. DAM i Tyskland – men det er ydert tænkeligt, at der rent praktisk bare var èn farikant af denne model, som finde i flere størrelser.

Firmaet Shakespeare har lavet hjul siden 1896 i Kalamazoo i Michigan USA, hvor den 27 årige William Shakespeare ønskede at forbedre de hjul, han så på markedet. Han fik stor succes - og i 1920 var der 5000 forhandlere af Shakespeare grej alene i USA. Fabrikken har en lang og spændende historie, som vil være omfattende at skrive her - men et par detaljer skal nævnes; firmaet opkøbte en anden stor fabrik i USA - Pflueger midt i 1960'rne, hvor man samtidigt etablerede sig i England under navnet Noris Shakespeare. Firmaet eksisterer i bedste velgående i dag, og er ud over sine hjul kendt for sine gode fiskestænger - hvor deres Ugly Stick får lyset frem i mange lystfiskeres øjne..

Da der ikke umiddelbart ses den store samlerinteresse for Noris Shakespeare’s hjul – selv på trods af deres fine stænger, som jeg selv stadig nyder at fiske med (Ugly Stick) – så ser vi dem sjældent på auktioner eller udbudt til salg. Dette betyder også at jeg rent faktisk ikke har mange oplysninger om produktionen, og derfor ikke kan skyde mig ind på et fornuftigt svar på dit sidste spørgsmål. Men jeg mener at det nævnte hjul faktisk er produceret i Japan, uden at jeg ellers kan bidrage med de store detaljer.

Håber det besvarede lidt – om end ikke alle spørgsmålene.

Med venlig hilsen

Heinz Gerhard

Dansk Grejsamler Klub