Hej, har dette gamle fiskehjul - kan du hjælpe med lidt info ?

Mvh

F

 

Hej F
Jamen lidt kan vi da ryste ud af ærmet !
Først de positive ting: Det er utvivlsom engelsk, et såkaldt 'Starback' træhjul - formentlig 1920-40'rne. Udstyret med en 'Bikedyke' linefører (den formede messing tråd der er skruet ind i træet)
Så de negative ting: Håndtagene er uoriginale, det samme er centermøtrikken der holder spolen på akslen, og så har lineføreren været flyttet (du kan se skruehullerne i træet)
Disse hjul er lidt svære at tidsbestemme - især når en af måderne at gøre det netop er hvilken facon og materiale de to håndtag oprindeligt har været. Også centermøtrikken, som kan være en såkaldt vingemøstrik - kan også fortælle lidt om alderen.
Hvem der har lavet hjulet (hvis der ikke står noget på det) er ikke godt at vide - næsten alle fabrikanterne med respekt for sig selv havde sådanne på programmet - fra slutningen af 1800-tallet og frem til 2. verdenskrig.
Værdi - hvis hjulet havde været med de originale dele - ville det have været nemt at restaurere nænsomt - og så kunne det koste 5-1000 kr. alt efter alder, men i den foreliggende stand vil jeg gætte på ca 100 kr.
Tak for din mail

Med venlig hilsen

Heinz Gerhard

Dansk Grejsamler Klub

 

Hej Heinz
det var super med uddybende info om hjulet
jeg har lidt gamle ABU-hjul - er der nogen værdi i dem, eller skal jeg bare gemme dem fordi jeg syntes de er flotte og enkelte har affektionsværdi ?
har vedlagt et foto - ved ikke om det er godt nok
mvh
F

 

Hej igen F

Tak for din nye mail - og dit foto !

Jamen, hvor herligt - jeg kan jo se en endnu ikke helt udsprunget "skabssamler" i din mail, fordi det er jo netop det hyggelige i at nyde det ældre grej, dèt der gav de mange hyggelige timer - enten for os selv - en onkel, far eller bedstefar - som engang har brugt tingene. Det er for mange af os netop det der 'driver værket' og som kan give så mange hyggelige timer.

Dine hjul er dels ABU 333 og 444, lidt af de lukke fastspolehjul (kaldet kapselhjul) og så nogle Record hjul, som jo blev forgængeren for de senere Ambassadeur hjul.

Den korte historie er jo, at pga de lukkede grænser i 1939/40 efter krigsudbruddet udtørrede efterspørgslen efter de produkter som AB Urfabrikken i Svängsta havde lavet i mange år. De såkaldte Tel-ure, som blev brugt på telefoncentralerne - taxa-metrene til hyrevognene m.v. Så hvad skulle en  veludstyret finmekanisk fabrik der lå på bredden af en af skandinaviens fineste elve tager sig til - det blev som bekendt fiskegrejet. Man lavede i første omgang en række modeller der til forveksling lignede det som amerikanerne i årtier havde solgt i millionvis. Det blev til den snes Record modeller vi kender idag, og som også står i din lille vitrine - og hele dette 'overlevelsesprojekt' endte med det ABU der blomstrede efter krigen og blev en kæmpe virksomhed kendt over hele verden.

Dine hjul er ikke voldsomt meget værd i kolde kontanter - dvs i størrelsesordenen ca 100 kr. per hjul - måske en smule mere alt efter stand, hvis der findes lidt æsker m.v. til. Så som jeg forstår dig - overstiger affektionsværdi og hyggen lang dette.

Hvis du holder lidt øje med vores hjemmesiden, som du allerede har besøgt (wwww.grejsamler.dk) så vil du se at Grejsamlerne holder et par årlige weekender i henholdsvis øst- og vest-danmark, næste gang bliver i Korsør i foråret, derefter vort årlige loppemarked i København til sommer - og så i Bredsten til næste efterår. Jeg fornemmer Du vil finde det hyggeligt at gå rundt mellem de ældre ting, og hvem ved - måske kan vi få dig til at 'springe ud' som en fuldbyrdet grejsamler?

Med venlig hilsen

Heinz Gerhard
Dansk Grejsamlerklub