ved Kurt Fisker Jensen


BOCA og CAMO centerpinhjul er produceret fra 1936 til 1976 i over 50 forskellige modeller. Med undtagelse af perioden fra 1961 til 1976 er fabrikanten den samme: Carl Andersen (1889 – 1961), Bjerringbro, men værktøjer og fremstillingsmåde er den samme i hele perioden.


I årene fra 1936 til 1945 var der intet navn på hjulene. Det var en hobby produktion med baggrund i Carl Andersens maskinmesteruddannelse og blev efter kort tid til en egentlig produktion på privatadressen i Bjerringbro. I 1940 solgte en forretning i Aarhus (Rytter Sport) ca. 500 af Carl Andersens hjul om året.


Fra 1945 til 1952 hedder alle hjul BOCA, idet Carl Andersen indledte et samarbejde med grosserer Bengt Oluf Bengtsen i Kongsvang/Aarhus. Forbogstaverne i de to partners navne, Bengt Oluf og Carl Andersen, er baggrunden for egennavnet ”BOCA”.


I 1952 skilles fabrikant og grosserer og Carl Andersen forsætter produktionen under nyt navn: CAMO – der er en forkortelse af Carl Andersen, MOsebo. Sidstnævnte var navnet på hans hus i Bjerringbro.


 

 

 
 

 

 

 

Carl Andersen ved skrivebordet med et udvalg af hjul.

Efter kalenderne på bordet 1951 – 1952.

             

Den 1. maj 1961 ændres CAMO, der hidtil har været Carl Andersens private firma, til et aktieselskab A/S CAMO SPORT med den mangeårige medarbejder Aage Pedersen som direktør. Carl Andersen dør kort efter og Aage Pedersen fortsætter produktionen af CAMO hjulene og udvikler også det sjældne fastspolehjul ”CAMO Gudenå Light Cast”.

I 1967 opgiver Aage Pedersen firmaet på grund af lave salgstal og sælger maskiner, viden, værktøjer m.v. til M. Hedegaard i Rødkærsbro, der fortsætter produktionen til 1976.

 

I et 70 års fødselsdagsinterview i Aarhuus Stiftstidende i 1959 fortæller Carl Andersen, at han de seneste år sammen med 4 ansatte har produceret næsten 20.000 hjul i 51 modeller om året. Langt de fleste hjul er solgt på hjemmemarkedet, men en lille del er eksporteret til Finland. Ved bare 15.000 producerede hjul pr. år fra 1952 til 1959 bliver det til over 120.000 CAMO centerpinhjul. Dertil kommer alle hjul fra perioden 1936 til 1945 og alle BOCA hjul fra 1945 til 1952. En kolossal mængde hjul, hvoraf mange stadig ligger rundt omkring.

 

Dertil kommer, at alle forhandlere siden 1955, jf. prislisten fra CAMO, ”Ved større Ordre faas på Bestilling alle Farver i Eloxering”, der efter tekstens placering sidst på listen gælder alle de nævnte spinne- saltvands- og fluehjul. I en periode kunne alle modeller tillige fås leveret med ”letvægtstromle”.

 

Alle BOCAs fastspolehjul – BOCA PREMIER, BOCA SUPER, BOCA LUKSUS og hjulfoden BOCA ROCKET (samt blinkene KYSTENS PERLE og ØRRED SKEEN og BOCA pirke (Bergman modeller med præget navn: BOCA)), er produceret i Aarhus af maskinfabrikant Laurits Hansen. 

 

Det er kun stemplet (eller manglende stempel) på de enkelte hjul, der viser om hjulet er et BOCA eller CAMO hjul. Tidligere har man antaget, at hvis hullerne i spolen er størst i yderkanten, er hjulet et BOCA og omvendt. Det gælder ikke, når man sammenligner alle annoncer og hjul.

 

Alle hjul er fabrikeret samme sted (i Bjerringbro), i samme størrelser og med de samme skruer og gevind. Alle grossister og grejforhandlere havde reservedele til små penge, ligesom der findes blandede hjul fordi alle dele passede til hinanden. Desuden er der på nogle hjul nittet (eller skruet) en firkantet linefører på bagpladen.

 

Der er, som det det fremgår, produceret et utal tusinder BOCA og CAMO hjul fra 1936 til 1976. Det er ikke muligt at lave en blot nogenlunde komplet liste over enkeltmodeller og varianter, knarre knopper, fingerbremser, fingergreb, hjulfødder, farverne ”blanke”, rød- grøn- og blå eloxerede samt sort lakerede, diverse stempler og spoler m.v. Derfor vises i det følgende kun eksempler på prislister og et udvalg af forskellige modeller, annoncer, æsker og mærkater til at klæbe på papæsker.

 

 


                                           

 

Annonce fra Carl Andersen, Sportsfiskeren, 1944

 

90 mm hjul med bagplade og knarre uden stempel fra den tidlige produktion.

 

 

 
 

 

 


100 mm ”kastehjul”


 

 

 

 

 

2 stk. BOCA ørredhjul 80 mm med æsker. Et med og et uden bagplade